Saopštenja Ministarstva i najave

Martinović na Novosadskom sajmu poljoprivrede ugostio delegacije Republika Malavi i Gabon, koje su potencijalno tržište za srpske proizvode

        “Novosadski sajam poljoprivrede je za našu zemlju jedna od najznačajnijih privrednih manifestacija. Ovaj tradicionalni sajam oslikava srpsku poljoprivredu. Ponosni smo zbog mogućnosti da naši građani i proizvođači predstave svoje proizvode i svoj rad posetiocima iz regiona, Evrope, pa i sveta. Sama činjenica da 47 odsto celokupne srpske poljoprivredne proizvodnje završi na veoma zahtevnom evropskom tržištu, koje broji oko 500 miliona stanovnika, govori u prilog tome da naši privrednici imaju kapaciteta i da njihovi proizvodi prolaze veoma visoke i stroge kriterijume koji se odnose na bezbednost i kvalitet hrane”, istakao je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede dr Aleksandar Martinović na 91. međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu, nakon što je sa delegacijom Republike Malavi, obišao halu “Master”, halu 1A, kao i halu organske proizvodnje.

         Martinović je danas na štandu ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ugostio i delegaciju iz Gabonske Republike, u čijem je prisustvu održao sastanak sa predstavnicima BioSens Instituta gde su delegaciji predstavljene sve mogućnosti korišćenja informacionih tehnologija u oblasti poljoprivrede. Potom su obišli štandove Instituta za kukuruz “Zemun Polje” i proizvođača poljoprivredne mehanizacije “Majevica”, sa kojima je bilo reči o uspostavljanju saradnje i kupovine proizvoda i mehanizacije.

         Osvrnuvši se na prethodno održane sastanke i pregovore sa delegacijama Republika Malavi i Gabon, ministar je naglasio da njihove zemlje imaju potrebe za poljoprivrednom mehanizacijom, za različitim vrstama poljoprivrednih proizvoda, našom semenskom robom, te ribom, a zainteresovani su i za sticanje znanja od naših poljoprivrednih fakulteta i renomiranih instituta. Dodao je da su dve afričke zemlje potencijalno tržište za srpske proizvode.

          Govoreći o sve više traženoj organskoj hrani, Martinović je najavio da će ministarstvo na čijem je čelu, kao i celokupna Vlada Srbije uložiti dodatni trud i napor, kako bi se više pomoglo našim proizvođačima organskih proizvoda.

              Ministar je u ime Vlade Republike Srbije izrazio zahvalnost predstavnicima Republike Malavi i Gabonske Republike što će na Generalnoj skupštini UN u četvrtak, 23. maja, glasati protiv Rezolucije o tzv. genocidu u Srebrnici. Naglasio je da su predsednik Republike Aleksandar Vučić i Vlada Srbije čvrsto opredeljeni za mir, stabilnost i razvoj svih država nastalih na prostoru bivše Jugoslavije, ali su, takođe, opredeljeni da brane čast i dostojanstvo srpskog naroda. Dodao je da će u narednom periodu biti potpisan Memorandum o strateškoj saradnji u oblasti poljoprivrede sa Gabonskom Republikom.

                 U okviru današnjeg sajamskog programa ministar Martinović govorio je na konferenciji koju je organizovalo JVP “Srbijavode” na štandu JVP “Vode Vojvodine” i tom prilikom istakao da je posvećenost održivom upravljanju vodnim resursima neupitno, te da predstavlja strateški prioritet srpske Vlade.

             “Infrastrukturni projketi koje sprovodimo i Nacionalna strategija navodnjavanja koju razvijamo, jasno pokazuje našu odlučnost da se suočimo sa svim izazovima, jer ovo nije samo pitanje vodoprivrede, već je i pitanje nacionalne sigurnosti i prosperiteta”, zaključio je Martinović.

               Ministar je prilikom obilaska sajma, između ostalog, posetio i štand Republike Srpske i štand Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije.

Foto: Tanjug; Jelena Pavlović

Kategorije

Veličina teksta
Kontrast