Saopštenja Ministarstva i najave

Delegacija Republike Srbije, predvođena predsednikom Aleksandrom Vučićem, u zvaničnoj poseti Arapskoj Republici Egipat

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivede dr Aleksandar Martinović, u svojstvu člana delegacije Republike Srbije koju je predvodio predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, boravio je u zvaničnoj poseti Arapskoj Republici Egipat.

Prvog dana posete, ministar Martinović prisustvovao je plenarnom sastanku delegacija Republike Srbije i Arapske Republike Egipat. Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić istakao je da je sa predsednikom Arapske Republike Egipat Abdelom Fatahom al Sisijem razgovarao o najvažnijim pitanjima odnosa između Srbije i Egipta, mogućnostima za širenje saradnje i konkretnim projektima na kojima će sarađivati u predstojećem periodu. On je naglasio da će Srbija i Egipat dodatno učvrstiti istorijske i tradicionalno odlične bilateralne i ekonomske odnose, te otvoriti nove puteve saradnje. 

U prisustvu dva predsednika, u Kairu je potpisan Sporazum o slobodnoj trgovini između dve zemlje, što predstavlja veliku šansu za srpske poljoprivrednike, kao i još 10 bilateralnih dokumenata o saradnji dve zemlje u različitim oblastima – na polju investicija, trgovine, obrazovanja, visokog obrazovanja, rada, kulture. 

Predsednik Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa egipatskim predsednikom, posle plenarnog sastanka dve delegacije, izjavio da je Sporazum o slobodnoj trgovini od izuzetnog značaja. “Brže ćemo da razvijamo naše trgovinske odnose i odnose između naših industrija“, istakao je predsednik Vučić, te naveo da Egipat i Srbija imaju jedinstveno i zajedničko mišljenje, a to je da je mir neophodan i najvažniji.

Istog dana predsednik Vučić sastao se i sa generalnim sekretarom Arapske lige Ahmedom Abul Geitom, sa kojim je razgovarao o najvažnijim globalnim pitanjima, aktuelnom razvoju događaja na Bliskom istoku i dubokim i opsežnim promenama u međunarodnoj političkoj areni, a sastanku je, u svojstvu člana delegacije Republike Srbije, prisustvovao ministar dr Aleksandar Martinović.

Drugog dana zvanične posete, predsednik Vučić i delegacija Republike Srbije posetili su sabornu crkvu Svetog Marka u Kairu, gde je održan sastanak sa Tavadrosom II, poglavarom Koptske pravoslavne crkve i patrijarhom Aleksandrijskim.

Ministar Martinović prisustvovao je i sastanku predsednika Vučića sa predsednikom Vlade Arapske Republike Egipat Mostafom Madbulijem. U razgovoru su razmotreni novi projekti na kojima bi dve zemlje mogle da sarađuju, a posebno je naglašen značaj intenzivnih kontakata na nivou ministarstava i poslovnih udruženja, čime će se stvoriti još povoljniji uslovi za razmenu od obostranog interesa.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede dr Aleksandar Martinović prisustvovao je i Egipatsko-srpskom poslovnom forumu, na kom se obratio predsednik Vučić, koji je tom prilikom poručio da dve zemlje otvaraju novu eru u odnosima, kao i u ekonomskoj saradnji, te pozvao egipatske kompanije da učestvuju u specijalizovanoj izložbi EXPO 2027 u Beogradu.

Delegacija Republike Srbije, predvođena predsednikom Aleksandrom Vučićem, sastala se i sa predsednikom Donjeg doma Parlamenta Arapske Republike Egipat Hanafijem El Gebalijem, čime je završena zvanična poseta Arapskoj Republici Egipat.

Kategorije

Veličina teksta
Kontrast