Саопштења Министарства и најаве

Кроз неколико дана расписивање јавног позива за финансирање изградње шумских путева, најављена интензивнија сарадња Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде и ЈП „Србијашуме“

„Кроз неколико дана Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде расписаће јавни позив за финансирање изградње шумских путева на оном делу територије Републике Србије где шумама газдује ЈП „Србијашуме“ и то ће бити први корак у конкретној будућој сарадњи Министарства и овог јавног предузећа“, најавио је министар пољопривреде, шумарства и водопривреде др Александар Мартиновић на данашњој конференцији за новинаре, коју је одржао заједно са в.д. директора ЈП „Србијашуме“ Крстом Јањушевићем.

Министар је истакао да се на састанку, који је претходио конференцији, разговарало о бројним темама које се тичу шумарства, те да је констатовано да су Министарство и ЈП „Србијашуме“ на истом задатку, а то је да Србија има више шума, да се адекватно води брига о њима и да се шуме секу искључиво плански, да се води рачуна о пошумљавању, биљном и животињском свету у шумама, али и о људима који у тим пределима живе.

„Отворили смо једну важну тему и добар део састанка посветили смо сагледавању могућности како да више поведемо рачуна о људима који живе у брдско-планинским деловима Србије. Наш заједнички циљ је да тим људима олакшамо живот и омогућимо им да остану на својим огњиштима, а да бисмо у томе успели, морамо да им обезбедимо и добре путеве, и школе, и амбуланте, и продавнице, и интернет мрежу, дакле ти људи морају да уживају све бенефите савремене цивилизације, као сви други који живе у било ком великом граду у Србији“, поручио је Мартиновић.

Он је додао да и са овог места, заједно са директором Јањушевићем, жели да пошаље врло јасну поруку да и Министарство и ЈП „Србијашуме“ пружају отворену и најјачу могућу подршку председнику Републике Александру Вучићу у свим пројектима који могу да допринесу развоју српске економије, расту БДП-а и увећању државног буџета, па тако и када је реч о рударству и експлоатацији минералних сировина.

„Као што свака држава користи своја национална блага на добробит грађана, тако и Србија треба то да ради, наравно водећи, пре свега, рачуна о животу и здрављу људи, као и о заштити животне средине, како је и сам председник Вучић више пута истицао. Ако се испуне та два основна критеријума, Република Србија треба да искористи своју шансу да снажно искорачи напред у развоју рударства и индустрије, јер је то, између осталог, тесно повезано и са пољопривредом. Људи морају да схвате да без јаке индустрије нема ни јаке пољопривреде, нити обимног аграрног буџета. Ако будемо имали снажну привреду, ако нам БДП из године у годину буде све више растао, онда ћемо имати и више новца за наше пољопривреднике, односно за све оне мере којима Република Србија помаже наше пољопривредне произвођаче. Држава увек на првом месту има интерес својих грађана, али уз вођење рачуна о њиховом здрављу и уз поштовање свих еколошких стандарда, истовремено мора да искористи прилику да јача своју економију у овим тешким и нестабилним временима“, нагласио је министар и најавио интензивнију сарадњу и заједничке пројекте са свим јавним предузећима која су задужена за области шумарства и водопривреде.

Директор ЈП „Србијашуме“ Крсто Јањушевић рекао је да је данашња посета министра овом јавном предузећу, у коју је дошао са готово комплетним руководством, једна од најважнијих у претходних неколико година. Према његовим речима, закључци са радног састанка и предлози мера и будућих активности дају велики оптимизам, а у будућности ће сарадња Министарства и овог јавног предузећа бити много синхронизованија, јер само уједињеним наступом могу да дају бољи резултат својој земљи, што и јесте основни задатак и приоритет.

Данашњем радном састанку и конференцији у ЈП „Србијашуме“ присуствовали су готово сви државни секретари, помоћници министра, директори управа које се налазе у саставу Министарства и други представници Министарства пољопривреде, шумарства и водоприрведе, као и представници ЈП „Србијашуме“. Након конференције, министар је са сарадницима обишао и Управу за аграрна плаћања, што представља његову прву званичну посету овој управи у саставу Министарства.

Фото: Ива Петровић/МПШВ

Категорије

Величина текста
Контраст