Саопштења Министарства и најаве

Министар Мартиновић на Дану поља у Новом Саду

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде др Александар Мартиновић присуствовао је данас на Римским шанчевима у Новом Саду традиционалној јесењој манифестацији Дан поља у организацији Института за ратарство и повртарство Нови Сад.

Истакавши да Институт представља институцију од националног значаја за Републику Србију, Мартиновић је рекао да наша земља има науку светске класе у области семенског материјала и да иде у корак са највећим европским и светским компанијама, у прилог чему говори и чињеница да су изложени кукуруз, сунцокрет и соја, упркос убитачним климатским условима који су задесили нашу земљу, у доброј кондицији. Додао је да Србија има довољно квалитетног сертификованог семена, као и квалитетне научнике и истраживаче који поседују велико знање, те да то знање треба ставити у функцију државе и домаће пољопривредне производње, јер је, према његовим речима, важно да Србија јача своју пољопривреду и што мање зависи од увоза.

„Министарство пољопривреде, заједно са Кабинетом председника Републике Србије и Кабинетом председника Владе, предвидело је читав низ врло афирмативних мера за наше ратаре, јер нам је важно да заједно унапредимо ратарство у Србији, да постигнемо веће приносе и бољи квалитет зрна, али и већу отпорност наших пољопривредних култура услед климатских промена. Такође, апсолутни приоритет председника Републике и Владе Србије јесте унапређење сточног фонда, због чега смо предвидели читав низ мера којима желимо да допринесемо повећању броја грла говеда и свиња у нашој држави, да подигнемо квалитет и модернизујемо технологије производње говеђег и свињског меса, а све са циљем да имамо довољно меса, пре свега за наше домаће потребе, али и за извоз. Захваљујући мудрој и одговорној политици председника Александра Вучића, Србији су отворена велика европска и светска тржишта и наши пољопривредни произвођачи треба да искористе ту драгоцену прилику“, поручио је Мартиновић.

Нагласивши да су стандарди у производњи хране из године у годину све већи, министар је навео да Србија може да понуди квалитетне производе, али да је најважније да држава, пољопривредни произвођачи, извозници, институти, пољопривредни факултети и компаније буду део истог тима и да једни у другима виде савезнике и партнере, јер једино сложни и уједињени могу да допринесу унапређењу свих грана пољопривреде и да Србија победи у трци на веома захтевном европском и светском тржишту.

Мартиновић је и овом приликом поновио да Министарство пољопривреде пружа пуну подршку напорима председника Вучића да Србија искористи све своје развојне капацитете како би унапредила домаћу привреду и ојачала економију и индустрију, јер према његовим речима, без јаке индустрије, нема ни јаке пољопривреде.

„Ових дана председник Републике изложен је једној невероватној хајци. Свакога дана на њега се обрушавају лавине дезинформација, панике, најгорих могућих увреда само због тога што је рекао да Србија, као и свака друга развијена земља, треба да искористи све своје потенцијале, укључујући и коришћење, експлоатацију и прераду наших минералних сировина. Али је истовремено рекао да ништа по том питању нећемо радити све док наука и струка не кажу да експлоатација минералних сировина у западној Србији неће, пре свега, штетити животу и здрављу људи, а онда и животној средини и пољопривредном земљишту. Немојте да верујете онима који су до 2012. године чинили све да упропасте Србију. Експлоатација минералних сировина нам је потребна, јер се ниједна земља на свету не може развијати ако нема јаку индустрију и висок бруто домаћи производ (БДП), а када то будемо имали, имаћемо и више новца за наше пољопривреднике. Све што радимо је за добро државе Србије и у корист грађана и зато нећемо да дозволимо да неко руши легитимно изабраног председника државе и уставни поредак Републике Србије. Србија неће да стане, Србија ће да иде напред и да стоји раме уз раме са најразвијенијим земљама света, између осталог и у области пољопривреде. Због тога су нам важни и наши институти, наши пољопривредни факултети, наши домаћи научници, истраживачи и наша домаћа памет“, поручио је министар и додао: „Србија жели да сарађује и оствари добре односе са свима, али истовремено хоће да буде независна и слободна земља. То може бити само ако има снажну пољопривреду, ако не зависи од увоза, ако може сама да прехрани своје грађане и да има довољно производа за извоз и управо је то наш заједнички циљ и интерес“, рекао је Мартиновић.

Он је захвалио Институту за ратарство и повртарство Нови Сад на свом досадашњем труду и пожелео да у будућности Институт још више унапреди своје научне и стручне капацитете, у чему ће имати подршку Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде и Министарства науке, технолошког развоја и иновација.

            Данашњем догађају присуствовали су и председник Покрајинске владе Маја Гојковић, саветник председника Србије за пољопривреду и аграрну реформу проф. др Драган Гламочић, саветник председника Владе за пољопривреду Данило Голубовић, в.д. директора Института за ратарство и повртарство Нови Сад проф. др Драгана Латковић, председник УО Института проф. др Маријана Дукић Мијатовић, представници локалне самоуправе и пољопривредни произвођачи. По заврштеку свечаног дела манифестације, министар Мартиновић је са сарадницима обишао огледна поља и Институт.

фото: МПШВ

Категорије

Величина текста
Контраст