Саопштења Министарства и најаве

Одржан 57. „Међународни сајам пољопривреде“ у Свилајнцу

На данашњем отварању 57. „Међународног сајма пољопривреде“ у Свилајнцу, присутнима се, у име министра пољопривреде, шумарства и водопривреде др Александра Мартиновића, обратила државни секретар Јелена Благојевић.

            „Традиција дужа од пола века сведочи о значају ове манифестације, која, осим што пољопривредницима пружа прилику да представе своју произвдњу и грла стоке, отвара и могућности да успоставе нове контакте и размене знања и искуства“, истакла је Благојевић. Она је подсетила да Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде увек радо подржава догађаје који за циљ имају оснаживање и подршку домаћих произвођача, као и промоцију пољопривредних богатстава и традиције.

            Говорећи о овогодишњем паду бројног стања сточног фонда и последицама суше, Благојевић је указала на то да Влада Републике Србије и Министарство пољопривреде, улажу додатни труд и напор како би се на најбољи могући начин помогло пољопривредним произвођачима.

            „Једна од активности коју тренутно спроводимо односи се на ребаланс буџета за ову годину, чиме ће бити обезбеђена додатна средства за аграрни буџет. Такође, ради се на доношењу Закона о изменама и допунама Закона о подстицајима у пољопривреди и руралном развоју, којим је отворена могућност да се изврши додатна исплата корисницима подстицајних средстава за квалитетно приплодне првотелке, у износу од 100.000 динара по грлу, као и могућност регреса за сертфиковано семе, у износу до 17.000 динара по хектару“, нагласила је Благојевић.

            Међународни ресавски сајам пољопривреде, под покровитељством општине Свилајнац, сваке године се одржава на простору Пољопривредно-ветеринарске школе са домом ученика „Свилајнац“. Сајам обухвата изложбу пољо-механизације, произвођача и дистрибутера сточне хране, произвођача средстава за заштиту биља, те домаће хране, као и изложбу говеда сименталске расе, која је по први пут у Свилајнцу одржана још 1895. године.

Фото: Општина Свилајнац

Категорије

Величина текста
Контраст