Saopštenja Ministarstva i najave

Potencijal za saradnju u oblasti poljoprivrede između Srbije i Južnog Sudana

Šef Kabineta i pomoćnik ministra poljoprivrede za međunarodnu saradnju i evropske integracije Anja Javor sastala se danas sa delegacijom Ministarstva spoljnih poslova i međunarodne saradnje Republike Južni Sudan, predvođenom zamenikom ministra spoljnih poslova i međunarodne saradnje Mandej Semaja Kenet Kumbom, a koja boravi u zvaničnoj poseti Republici Srbiji.

            Javor je, pre svega, u ime ministra Martinovića, izrazila duboku zahvalnost zameniku ministra Semaja Kumbi na tome što Južni Sudan poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Republike Srbije i ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost tzv. Kosova. Ona je dodala da se na taj način pokazuju kao iskreni prijatelji  Srbiji i celokupnom srpskom narodu, i istakla da je za Srbiju izuzetno značajno i to što su ostali uzdržani prilikom nedavnog glasanja za usvajanje rezolucije o Srebrenici.

            Na sastanku je navedeno da Južni Sudan ima veliki poljoprivredni potencijal jer je više od 90 odsto površine ove države upotrebljivo za proizvodnju, zbog čega bi im saradnja sa Republikom Srbijom i razmena znanja i iskustva u ovoj oblasti bila značajna za unapređenje poljoprivredne proizvodnje i uvećanje prinosa. Kako je naglašeno, posebno su zainteresovani za uvoz mehanizacije i određenih poljoprivrednih proizvoda iz Srbije, ali i za poboljšanje sopstvenih prerađivačkih kapaciteta i podizanje nivoa tehnologije proizvodnje, uz podršku srpskih naučnih instituta i stručnjaka u ovoj oblasti.

            U razgovoru su razmotrene mogućnosti za potpisivanje Memoranduma o razumevanju između dva resorna ministarstva Srbije i Južnog Sudana, što bi potencijalno predstavljalo prvi korak u budućoj saradnji.

            Pomoćnik ministra Anja Javor uputila je poziv Južnom Sudanu da naredne godine učestvuju na Međunarodnom poljoprivredom sajmu u Novom Sadu, kao najvećem sajamskom događaju u Srbiji i jednom od najvećih u Evropi u oblasti poljoprivrede, ali i poziv za učešće na specijalizovanoj izložbi „EXPO 2027 Beograd“.

Današnjem sastanku prisustvovali su i pomoćnik ministra za poljoprivrednu politiku Nenad Katanić, kao i Dejan Maksić i Nikola Ristić iz Sektora za međunarodnu saradnju i evropske integracije. Delegacija Južnog Sudana, koja je danas došla u posetu Ministarstvu poljoprivrede, prethodno je posetila Institut za kukuruz „Zemun polje“. Delegaciju su, pored zamenika ministra Semaje Kumbe, činili direktor za evropske poslove u Ministarstvu spoljnih poslova i međunarodne saradnje Republike Južni Sudan Batali Moris Sajmon i diplomate Džubara Ajrin Edvard i Čan Mariak Majot.

Foto: MPŠV/Katarina Vasić

Kategorije

Veličina teksta
Kontrast