Saopštenja Ministarstva i najave

Ministar Martinović: U narednom periodu nova radna grupa za unapređenje proizvodnje i prerade mesa

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede dr Aleksandar Martinović sastao se danas sa predstavnicima Udruženja odgajivača svinja Srbije, predstavnicima Udruženja proizvođača svinja Mačva, zatim Udruženja odgajivača svinja Bačka i predstavnicima klanica i preduzeća za proizvodnju i distribuciju mesa i mesnih prerađevina. Nakon dugog, ali i konstruktivnog razgovora, na predlog ministra Martinovića, dogovoreno je da se u narednom periodu oformi operativna radna grupa, čiji bi članovi bili predstavnici svih zainteresovanih strana, kao i predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

            „Za državu, kao i za Ministarstvo kojim rukovodim, svi ste podjednako važni. Kao što ulažemo dodatni trud i napor da pomognemo proizvođačima, isto tako je naš zadatak da sačuvamo domaću klaničnu industriju. Zbog toga svi moramo da budemo na istoj strani, da periodičnim sastancima, kroz dijalog, zajedničkim sagledavanjem stanja i predlaganjem adekvatnih mera za dodatno unapređenje proizvodnje i prerade, u hodu rešavamo izazove sa kojima se suočava ova grana stočarstva. Navedeno bi, upravo, omogućila nova radna grupa, na čijem bi čelu bio pomoćnik za poljoprivrednu politiku Nenad Katanić, a članovi, između ostalih, bili bi i direktor Uprave za veterinu Živko Matijević i drugi predstavnici Ministarstva poljoprivrede“, istakao je ministar Martinović.

            Sagovornici su ovim povodom izrazili zadovoljstvo i naglasili da je atmosfera na sastancima u Ministarstvu poljoprivrede uvek prijateljska i konstruktivna, a podsetili su i na neophodnost kratkoročne i dugoročne strategije za unapređenje ove grane stočarstva u Srbiji, o kojima je ranije bilo reči. Kako su naveli, svima je u interesu da Srbija bude izvozno opredeljena, ali da se prvenstveno obezbedi potrebna količina mesa za domaće tržište, jer bi to ujedno predstavljalo i prosperitet celog naroda.

U današnjem razgovoru, u svojstvu predstavnika Ministarstva poljoprivrede, učestvovali su pomoćnik ministra za poljoprivrednu politiku dr Nenad Katanić i direktor Uprave za veterinu Živko Matijević. Ispred Udruženja odgajivača svinja Srbije prisutni su bili Zoran Ilić, Ronald Holo i Miodrag Vlaškalić, ispred Udruženja odgajivača svinja Bačka prisutna je bila Dragana Potpara, a ispred Udruženja proizvođača svinja Mačva Vladimir Talić i Zoran Vukadinović. Sa strane mesnih industrija prisutni su bili Pavle Paunović ispred preduzeća Trlić, Milenko Đurđević ispred klanice Đurđević, Bratislav Bogatić iz preduzeća Agro-Papuk, Zoran Matijević ispred klanice Matijević, Dragan Miladinović ispred preduzeća Juhor, Dušan Knežević i Mirko Stojanović ispred preduzeća Zlatiborac, Aca Tomašević ispred preduzeća Neoplanta, Radoje Žunić i Nataša Ljubojević Vesović iz preduzeća Žuna trejd, kao i Radoslav Nedeljković ispred klanice i prerade mesa Nedeljković.

 

Foto: MPŠV/Jovana Petrović

Kategorije

Veličina teksta
Kontrast