Saopštenja Ministarstva i najave

Martinović na sastanku sa ambasadorkom Nemačke u Srbiji: Želimo mir i stabilnost u regionu Zapadnog Balkana

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede dr Aleksandar Martinović sastao se danas sa ambasadorkom Savezne Republike Nemačke u Republici Srbiji Ankom Konrad sa kojom je razgovarao o mogućnostima unapređenja bilateralne saradnje dve zemlje, pre svega u oblasti poljoprivrede, te o regionalnoj saradnji, ali i o strateškom cilju Republike Srbije da postane punopravna  članica Evropske unije.

„Republika Srbija nastoji da ima najbolje moguće odnose sa svojim susedima, želimo mir i stabilnost u regionu Zapadnog Balkana. Zainteresovani smo za ekonomsku saradnju na svim poljima sa našim susedima, u prilog čemu govori i činjenica da je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić pre nekoliko godina pokrenuo inicijativu Otvoreni Balkan sa ciljem intenziviranja saradnje na Zapadnom  Balkanu, što je dovelo do  boljih ekonomskih odnosa sa Severnom Makedonijom i Albanijom. Želja nam je i da se druge zemlje Zapadnog Balkanapridruže ovoj inicijativi, koje su kao i Srbija strateški orjentisane  ka punpravnom članstvu  u EU. Ujedno smo svesni da, uprkos svim našim naporima, odluka za pridruživanje Srbije Evropskoj uniji zavisi i od same Evropske unije. Takođe, kada govorimo o članicama CEFTA,moram da naglasim problem koji imamo sa lažnom državom Kosovo, jer vlasti u Prištini već dve godine onemogućavaju promet robe i usluga sa centralnom Srbijom. Ovaj problem je dodatno produbljen jednostranom odlukom Prištine da zabrani upotrebu dinara na teritoriji Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija. Na ovaj način, osim što je ugrožena privredna saradnja, dovedena je u pitanje i egzistencija građana koji tamožive, istakao je Martinović i dodao da ponašanje prištinskih vlasti i nemilosrdni teror tamošnjihpolicijskih snaga ne doprinose naporima Srbije da se kroz dijalog, mirnim putem, reši ovo pitanje.

Sagovornici su konstatovali da se nasiljem i silom samo dodatno usložnjavaju problemi što nikome nije u interesu, te da je za sve podjednako važno i korisno da se odustane od jednostranih odluka, na čemu, kako je rečeno na današnjem sastanku, insistiraju i predstavnici Savezne Republike Nemačke u Reublici Srbiji.

Tema sastanka bila je i razmatranje mogućnosti unapređenja ekonomske saradanje između Srbije i Nemačke, a posebno u oblasti poljoprivrede i  prehrambene industrije. , Sagovornici su se osvrnuli na veliki broj nemačkih kompanija koje posluju u Srbiji, i  naglašeno  je da je u prvih sedam meseci 2024. godine ostvarena ukupna spoljno-trgovinska razmena poljoprivredno-prehrambenim proizvodima između Srbije i Nemačke u vrednosti od blizu 356 miliona evra.

Na kraju, ministar Martinović podsetio je i na to da je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić juče ponudio pomoć svim evropskim zemljama koje je pogodio ciklon Boris i koje su zadesile poplave, jer, kako je naveo, ruka Srbije je, u ovim zaista teškim trenucima, pružena ka prijateljskim zemljama.

U razgovoru su ispred Ministarstva poljoprivrede učestvovali i pomoćnici ministra Anja Javor i Nenad Katanić, direktor Uprave za veterinu Živko Matijević i Milanka Davidović iz Sektora za međunarodnu saradnju i evropske integracije, kao i šef Odeljenja za ekonomsku saradnju Ambasade Savezne Republike Nemačke Džudit Hofman.

Kategorije

Veličina teksta
Kontrast