Саопштења Министарства и најаве

Министарство пољопривреде снажно подржава развој пчеларства у Србији

На данашњем свечаном отварању 7. пчеларског сајма југоисточног Балкана под називом “Отворени Балкан” у Врању, у име министра пољопривреде, шумарства и водопривреде др Александра Мартиновића, говорио је државни секретар Братислав Ћирковић.

“Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде увек, са задовољством, подржава манифестације оваквог типа, на којима се промовишу српска пољопривреда и српски производи. Оволики број излагача сведочи о значају овог сајма, који представља прилику пчеларима да размене искуства, упознају се са новинама у пчеларству, а многима отвара могућности да пронађу своје место на домаћем тржишту, те потом и на иностраним”, истакао је Ћирковић. Он је додао да је сектор пчеларства заиста доживео снажан развој, као и да се мед позиционирао као значајан извозни производ Србије.

Државни секретар је изразио задовољство чињеницом да се последњих година у Србији повећава број кошница, те указао и на снажну подршку пчеларима од стране Владе Републике Србије и ресорног Министарства пољопривреде. Како је навео, кроз меру подршке директних плаћања, пчеларима се исплаћује 1.000 динара по кошници, док се замеру подршке бесповратних средстава за набавку опреме у пчеларству годишње издвоји око милијарду динара.

Седми пчеларски сајам југоисточног Балкана у Врању организују Савез пчеларских организација Србије (СПОС) и Град Врање, а у сарадњи са Европским пчеларским савезом (ЕБА), Савезом професионалних пчелара Грчке, Савезом удружења пчелара Републике Српске и Националном федерацијом пчелара Албаније и уз подршку Друштва пчелара ,,Матица“ Врање. На сајму се очекује велики број посетилаца из Србије, Македоније, Албаније, Грчке, Бугарске, Турске и Црне Горе. Такође, током дана биће организована и стручна предавања, као и округли сто за председнике пчеларских удружења и пчеларских савеза целог региона.

Аутор фото: Град Врање

Категорије

Величина текста
Контраст