Саопштења Министарства и најаве

У Пољо клубу одржана радионица на тему произвођачких организација

У просторијама „Пољопривредног клуба“ одржана је радионица на тему „Оснивање произвођачких организација, оперативни фонд и оперативни програми у Сектору воћа и поврћа“. Радионицу су одржали представници Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, у сарадњи са експертима ангажованим у оквиру Твининг пројекта „Јачање и адаптација административних капацитета за увођење заједничке организације пољопривредног тржишта“, који је финансиран од стране Европске уније.

Закон о уређењу тржишта пољопривредних производа („Службени гласник РС“ бр.67/21) нам је омогућио да унапређујемо пољопривредну политику која је у складу са заједничком пољопривредном политиком ЕУ. Произвођачка организација је основни облик организованог удруживања пољопривредних произвођача и има потенцијал да представља окосницу пољопривредне производње. Произвођачку организацију оснивају и контролишу пољопривредни произвођачи, који равноправно учествују у доношењу одлука значајних за рад и пословање.

Ова организација, као удружење примарних пољопривредних произвођача, подржава развој тржишно оријентисане производње и конкурентности својих чланова, а једна од њених најважнијих активности јесте формирање јединствене понуде и пласирање производа својих чланова на тржиште.

На радионици су експерти из Пољске упознали присутне са начином функционисања произвођачких организација у сектору воћа и поврћа, али и осталих сектора у Пољској. Начин финансирања ових организација, као и оперативни програми и оперативни фондови намењени су пре свега произвођачким организацијама у сектору воћа и поврћа. Такође, представљени су и нацрти подзаконских аката који су припремљени заједно са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде, у овој области.

На радионици су, поред представника Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, присуствовали и представници Министарства просвете, Министарства здравља, Привредне коморе Србије, Привредне коморе Војводине, затим представници Покрајинског секретаријата за пољопривреду, задружног савеза Србије, као и заинтересовани произвођачи воћа.

 

 

Аутор фото: МПШВ

Категорије

Величина текста
Контраст