Саопштења Министарства и најаве Активности министра

Писано обраћање министра пољопривреде и заштите животне средине проф. др Богосављевић Бошковић поводом Измена Закона о добробити животиња

Питање заштите добробити животиња је једно од цивилизацијских тековина савременог друштва које Србија раме уз раме баштини са најразвијенијим земљама у свету. Из тог разлога, више пута смо до сада демантовали апсолутно нетачне информација у вези са изменама Закона о добробити животиња које су поједине организације и појединци изнели у јавност. С обзиром на то да сам, осим професионалне обавезе, и лично поборник заштите добробити животиња, поново се обраћам јавности и изричито тврдим да предлогом измена Закона никада није било, нити је сада предвиђено, убијање паса и мачака у случају да им се не пронађе власник у одређеном временском року.

Жалим што се јавност злоупотребом емоционалног аспекта питања заштите добробити животиња поново доводи у заблуду и узнемирава.

Иако смо до сада на више састанака са око 30 организација врло прецизно и недвосмислено доказали да је реч о неистинитим информацијама, није јасно због чега се и даље игноришу чињенице и наставља са узбуњивањем јавности.

Изменама Закона о добробити животиња није предвиђено ни ограничење боравка животиња у прихватилишту, после кога би оне наводно биле лишене живота. Желим да истакнем и да је оваква одредба неупоредиво хуманија од одредби многих земаља ЕУ, где се након одређеног времена животиње убијају. Тиме смо и додатно доказали да је Србија изузетно посвећена усвајању највиших стандарда у области заштите животиња.

Министарство, као и до сада, остаје отворено за сарадњу са друштвима за заштиту животиња, како би у складу са добром праксом закон био усвојен у  најбољем могућем облику.

Имајући у виду наведено, у наставку процеса израде Предлога о Изменама Закона о добробити животиња, министарство ће, као и до сада, благовремено обавестити стручну и најширу јавност о терминима и месту Јавне расправе где ће се разматрати сви аргументовани предлози.

У нади да ће се здрав и друштвено одговоран дијалог заинтересованих страна наставити у циљу очувања највиших вредности.

Категорије

Величина текста
Контраст