Саопштења Министарства и најаве Активности министра

Почиње са радом Регистар уговора о финансирању пољопривредне производње

Министар пољопривреде и заштите животне средине проф. др Снежана Богосављевић Бошковић присуствовала је данас, 1. јуна 2015. године, у Агенцији за привредне регистре, почетку рада Регистра уговора о финансирању пољопривредне производње, који представља основу система преджетвеног финансирања.

Том приликом министар Богосављевић Бошковић је захвалила колегама из Агенције за привредне регистре на помоћи коју пружају у успостављању система преджетвеног финансирања у Србији који од данас почиње да се примењује, али и Европској банци за обнову и развој и Организацији Уједињених нација за храну и пољопривреду, уз чију стручну и финансијску помоћ Министарство пољопривреде и заштите животне средине ради на успостављању система преджетвеног финансирања у Србији.

„Регистар уговора о финансирању данас почиње са радом, а садржаће податке о свим уговорима о финансирању пољопривредне производње, које ће наши пољопривредници склапати у будућности на основу Закона о преджетвеном финансирању. На тај начин, биће омогућена транспарентност финансирања пољопривредне производње, јер регистар онемогућава вишеструко оптерећење места производње залогом на будућим пољопривредним производима, а његов јавни карактер представљаће подстицај за испуњење обавеза свих учесника у систему преджетвеног финансирања.

APR 3

Наш следећи корак у успостављању овог система, који ће спроводити Европска банка за обнову и развој и Организација Уједињених нација за храну и пољопривреду, јесте обука свих заинтересованих учесника у систему, и то пре свега банака, прерађивачке индустрије, пољопривредника, удружења произвођача и свих осталих субјеката, али и промоција за оне који желе да користе овакав начин финансирања пољопривредне производње.“ рекла је министар Богосављевић Бошковић  и подвукла да је Србија постала прва европска земља која примењује овај закон и која има све испуњене предуслове за функционисање система преджетвеног финансирања, али и да је успостављање Регистра уговора о финансирању пољопривредне производње један од најважнијих и најкомплекснијих задатака, који је Министарство имало током припреме за примену закона.

Такође, министар Богосављевић Бошковић је нагласила да је припремљен и објављен пратећи Правилник о подацима који се уписују у Регистар уговора о финансирању, тако да су створени сви предуслови за његово функционисање јер је циљ да што више пољопривредника на овај начин дође до финансијских средстава.

Категорије

Величина текста
Контраст