Predstavnici Sektora poljoprivredne inspekcije Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine sastali su se 21. aprila 2017. godine u Arilju, sa više od pedeset predstavnika hladnjačara koji su do sada poslovali kao poljoprivredna gazdinstva kao i predstavnicima većih hladnjača koje sarađuju sa navedenom grupacijom, kako bi ih upoznali sa zakonskim okvirom u kojem se može obavljati delatnost smrzavanja voća i promet smrznutog voća.
Svaki ovakav objekat, sve hladnjače, moraju biti upisane u Centralni registar (CR) koji vodi Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, kao centralni organ za bezbednost hrane. Uslov za upis je da se subjekat upiše u APR kao pravno lice.
Na sastanku je posebno istaknut značaj uspostavljenosti sistema bezbednosti hrane u ovoj vrsti objekata, pogotovu kad se ima u vidu opasnost od kontaminacije Norovirusom i problema koje ona stvara pri izvozu ovog voća. Ovom prilikom naglašen je i značaj dobre higijenske i proizvođačke prakse, s posebnim osvrtom na higijenu ruku i ispravnu vodu kao preventivne mere od najvećeg značaja za sprečavanja širenja Norovirusa u smrznutom voću.
Prisutnima su nadležni odgovorali na veliki broj pitanja koja se odnose na uslove prijavljivanja u Centarlni registra, kao i uslove obavljanja delatnosti smrzavanja sitnog voća uopšte.
Ove godine, kroz intenzivan rad Poljoprivredne inspekcije na terenu, pitanje obuhvata svih koji se ovom delatnošću bave, biće jedan od prioriteta. Na sastanku je zaključeno i da će se u saradnji sa svim drugim nadležnim organima, nastaviti na rešavanju otvorenih pitanja vezanih za proizvodnju, smrzavanje, promet i izvoz sitnog voća.
Sastanku su prisustvovali i predstavnici lokalne samouprave, stručnjaci iz ZZJZ Užice i predsednik Regionalne privredne komore Užice.