У оквиру планираног појачаног надзора у објектима за производњу пекарских производа пољопривредни инспектори су извршили планску акцијску контролу произвођача хлеба на целој територији Републике Србије. Контролисани су услови производње, хигијена, следљивост, системи безбедности, безбедност и квалитет хлеба, декларисање, евиденционе маркице на брашну и поштовање оредбе о обавезној производњи хлеба Т-500.
Као и претходне године, ова акцијска контрола је планирана на основу формално спроведене анализе ризика, постављајући као приоритет контроле субјекте чији објекти по процени спадају у објекте са већим процењеним ризиком. И овог пута су пекарски производни погони који имају успостављене системе безбедности, потврђене системе самоконтроле и који у континуитету немају проблем са прописаним нормама били су у другом плану.
Извршено је 639 контрола, из којих се може закључити следеће;
- 13 објеката су оцењена као неодговарајућа по питању услова производње и њима је привремено забрањен рад;
- Проценат објеката са констатованом бар једном неправилошћу износи и даље високих 45%.
- Најчешће неправилности су се односиле на: неуспостављен функционалан ситем безбедности по принципима HACCP, незадовољавајућу следљивост сировина и производа и на упис у Централни регистар објеката;
- Узорковано је 30 производа у циљу провере безбедности и кавалитета. Сви узорци су испитивани у акредитованим лабораторијама и били су здравствено исправни. Испитивани узорци су били исправни и по питању валитета осим када је реч о декларацијама – 10 производа није било прописано декларисано.
- Контролом евиденционих маркица које морају пратити брашно утврђено је да се ова Уредба Владе не поштује у 2 случаја – ово је контролисано у смислу борбе против сиве економије односно промета брашна без документације.
РЕЗУЛТАТИ КОНТРОЛА
- Укупно извршенo 639 контролa
- 158 субјеката нема успостављену следљивост
- 49 субкеката нема услове хигијене
- 121 субјеката није уписано у Централни регистар
- 2 субјеката нема евиденционе маркице на брашну
- 10 субјеката није поступило по Уредби о обавезној производњи хлеба „Т-500“
- 27 субјеката не испуњава минимално техничке услове за производњу – просторије / Закон о надзору над прехрамбеним производима биљног порекла
- 114 субјекта немају добру декларисаност
- 218 субјеката нема успостављен систем безбедности по принципима HACCP/ Закон о безбедности хране
- 100 субјеката има успостављен систем безбедности по принципима HACCP са мањим неусаглашеностима
У свим случајевима констатованих неправилности предузете су законом прописане мере
Мере:
Решења о привременој забрани производње (13) – Неиспуњавање минимално техничких услова за производњу – просторије / Закон о надзору над прехрамбеним производима биљног порекла
Решења којима је наложено отклањање неправилности (347) – поступања у складу са Законом о безбедности хране и Законом о надзору над прехрамбеним производима биљног порекла
Прекршајне пријаве и захтеви за привредни преступ су подношени због констатованих неправилности / Закон о надзору над прехрамбеним производима биљног порекла и Закон о безбедности хране:
- број захтева за покретање прекршајног поступка 55
– број пријава за привредне преступе 9
Упоредни резултати у односу на претходне године |
|||||||||
ГОДИНА | Број забрана производње | Није успостављена следљивост | Није уписан у Централни регистар | Није поступано по Уредби о обавезној производњи хлеба „Т-500“ | Нема евиденционе маркице на брашну | Нема успостављен безбедности по принципима HACCP | Број мера којима се налаже отклњање неправилности | Број пријава судовима за прекршаје и привредни престу | Број контрола |
2015 | 26 | 209 | 199 | 5 | 5 | 293 | 397 | 107 | 733 |
2016 | 24 | 178 | 209 | 12 | 6 | 234 | 353 | 61 | 655 |
2017 | 13 | 158 | 121 | 10 | 2 | 218 | 347 | 64 | 639 |