Opsežna aktivnost poljoprivredne inspekcije na prikupljanju svih relevantnih činjenica koje se tiču bezbednosti hrane biljnog porekla u Republici Srbiji je rezultirala i krajnjom verzijom analize izveštaja laboratorija. Izveštaji su obuhvatili sve uzorke hrane biljnog porekla po vrsti proizvoda i ispitivanom parametru (mikrobiološki i fizičko hemijiski parametri) za proteklih pet godina, a koji uključuju i inspekcijske uzorke. Analiza obuhvata zaključke izvedene iz ispitivanja 36.543 uzorka pekarskih proizvoda na kojima je ispitivano 122.743 fizičko hemijskih parametara, kao i 38.475 uzoraka na kojima je ispitivano 131.175 mikrobioloških parametara. Pored ovoga izvedeni su i zaključci na osnovu 7.287 inspekcijskih kontrola pekarskih proizvoda izvršenih u proteklih šest godina u proizvodnim pekarskim pogonima i prometu.
Tokom kontrola u periodu od 2010. godine, zaključno sa septembrom 2015. godine, poljoprivredni inspektori obavili su 7.287 kontrola pekara i pekarskih proizvoda. U 2.022 slučajeva je konstatovana određena neusaglašenost, odnosno u 27,8% slučajeva je konstatovana određena nepravilnost. Inspektori su u pomenutom periodu doneli: 2.258 Rešenja o otklanjanju nepravilnosti; 118 Rešenja o zabrani proizvodnje; 26 Rešenja o zabrani prometa. Podneto je 706 zahteva sudovima za prekršaje i 83 prijave za privredni prestup. Poljoprivrednoj inspekciji su se u 446 slučajeva obratili potrošači zbog prijava koje su se odnosile na pekarske proizvode i u 140 slučajeva se potvrdilo da je potrošač bio u pravu (31%).
Buduće kontrole poljoprivredne inspekcije u kontroli pekarskih proizvoda biće usmerene na proizvodne pogone (higijena, sistemi bezbednosti, sledljivost) i proveru deklaracija i iskazanog sastava proizvoda. Sve aktivnosti biće transparentne i zasnovane na godišnjim, kvartalnim i mesečnim planovima prema utvrđenim procedurama i definisanim ček listama.
Na linkovima možete videti detaljnije informacije:
Analiza bezbednosti i kvaliteta pekarskih proizvoda
Analiza kontrola pekarskih proizvoda u proteklih šest godina