Gostujući u Dnevniku RTS-a, ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine prof.dr Snežana Bogosavljević Bošković rekla je da nema razloga za zabrinutost i apsolutno nije tačno – meso se može prodavati kao ohlađeno ili zamrznuto, zamrznuto ne može biti sveže meso, sveže meso ne prepoznaju važeći propisi, oni prepoznaju ohlađeno i zamrznuto meso.
Prema rečima ministra Bogosavljević Bošković, zamrznuto meso koje u Srbiju stiže odmrzava se i koristi isključivo u objektima koji su odobreni za tu svrhu, koji u Srbiji ispunjavaju uslove i do sada ovo meso je isključivo korišćeno samo za preradu – u strogo kontrolisanim uslovima i pod nadzorom veterinarske inspekcije.
Ministar je istakla da naši građani nemaju razloga da budu zabrinuti jer je, kako kaže, meso koje se nalazi u ovlašćenim i registrovanim prodavnicama i radnjama zdravstveno bezbedno.
“Zamrznuto meso koje se uvozi iz EU ne može se odmrzavati u prodavnicama, ono se isključivo može odmrzavati u objektima koji su odobreni u tu svrhu, u klanicama i objektima za preradu mesa, koji su pod strogom kontrolom veterinarske inspekcije i dosadašnja praksa kaže da je ovako uvezeno meso korišćeno u razne vrste prterađevina”, kaže ministar.
“Što se tiče roka upotrebe zamrznutog mesa, koji se često pominje u javnosti, moram da kažem da je rok upotrebe u zavisnosti od velikog broja faktora, pre svega, od temperature čuvanja zamrznutog mesa”, kaže prof.dr Snežana Bogosavljević Bošković.
Prema njenim rečima, ukoliko se zamrznuto meso čuva na temperaturi od minus 30 stepeni, njegov rok upotrebe je duži, na minus 18 je nešto kraći, a najkraći je na minus 12 stepeni.
Koliko su ovo stručna pitanja dovoljno govori podatak da nije važna samo temperatura čuvanja. Rok upotrebe zamrznutog mesa zavisi od niza drugih faktora – da li se čuva u komadu, u polutkama, da li je meso koje se čuva upakovano, objasnila je ministarka.
Savremene tehnologije kažu da je moguće pojedine delove mesa, osnovne delove trupa zamrzavati u različitim atmosferama, u vakuumima, što produžava dužinu upotrebe zamrznutog mesa.
Kaže da je naš potrošač zaštićen kad je reč o mesu, jer je svaki uvoz iz EU praćen strogom kontrolom. Pored provere dokumentacije i deklaracije, uzimaju se uzorci mesa, rade se laboratorisjke analize koje treba da dokažu upotrebljivost mesa, njegov kvalitet i zdravstvenu berzbednost.
“Tek kada prođu sve te provere, meso se može naći na rafovima prodavnica. Izuzetno je važno da naši potrošači meso i prerađevine od mesa kupuju u registrovanim prodajnim objektima, koji su u sistemu kontrole naših inspekcija”, zaključila je ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine.
Dobrodošla investicija kompanije “Tenis”
Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine prof.dr Snežana Bogosavljević Bošković izjavila je da je dogovoreno da se za manje od mesec dana potpiše ugovor o izgradnji prvih pet farmi nemačke industrije “Tenis” u Srbiji.
“Svaka ova farma znači kapacitet po 2.500 krmača. To na godišnjem nivou znači da će od svake ove farme moći da se očekuje 80.000 tovljenika. U prvoj fazi, na godišnjem nivou ćemo imati 400.000 tovljenika više za proizvodnju svinjskog mesa”, kazala je ministar Bogosavljević Bošković.
Ona je podsetila da je planirano da se izgradi 20 ovakvih farmi u narednih nekoliko godina, a važno je i što je planirana kooperacija sa srpskim poljoprivrednicima, što će im doneti veću proizvodnju i siguran plasman.
Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine istakla je da su velike investicije kakva je “Tenisova” preko potrebne srpskoj poljoprivredi, a posebno stočarstvu, ukoliko želimo da što pre oporavimo srpskom selo i obezbedimo uslove za razvoj poljoprivrede.