Неадекватном исхраном поготово високомлечних грла могу се направити такве грешке да се добије мања производња по грлу него код екстензивних раса, а уз то се видно нарушава и здравствено стање. Увек тежимо да постигнемо што позитивнији хранидбени биланс са што мање инпута, али тај позитивни биланс треба да иде у што већу продукцију млека, а никако за компензовање недостатака у другим технолошким сегментима производње.
У зимском периоду исхране крава основно кабасто храниво је силажа од комплетне кукурузне биљке. Луцеркино сено у нашим усевима служи као допуна кабастој храни. Његова количина у великој мери зависи од временских прилика које могу бити пресудне за спремање већих количина сена. Поред ова два кабаста хранива обавезно се употребљава комплетна крмна смеша са 18% протеина. Најбоља производња млека у зимском периоду исхране постиже се када се задовоље потребе у кабастој храни са 50% силаже и 50% сена. Ово подразумева да је храна квалитетна по хранљивој вредности и укусу.
Није баш лако обезбедити квалитетну силажу од комплетне кукурузне биљке. Има година када неповољне временске прилике умногоме компликују производњу квалитетне силаже. Сушни период у разним фазама развоја кукуруза утиче да буде мало клипа у односу на укупну масу биљке. Затим, сточари су често принуђени да не поштују стадијум воштаног зрења зрна кукуруза, што је оптимум приликом силирања. Струка и наука инсистирају да се приликом силирања комплетне кукурузне биљке силирање обавља у стадијуму воштаног зрења.
У стадијуму млечног зрења биљка садржи мање шећера, а више скроба и даје сувише киселу силажу коју стока нерадо једе, поготову ако се силира пре млечног зрења. Други параметар за оптимум стадијума зрења кукуруза за силирање је када однос клипа и стабљике буде 50%:50%. Ако је процес силирања текао нормално pH силаже износи 3,7-4,2. Однос испољених киселина указује на њен квалитет. Млечна киселина је без мириса. Оштар мирис указује на присуство веће количине сирћетне селине. Неугодан мирис на кисело открива вишак бутерне киселине. Добра силажа садржи око 2% млечне киселине, 0,3-0,5% сирћетне киселине трагове бутерне. Од тога у којој мери произвођач млека може обезбедити квалитетну и укусну храну, добро избалансирану у односу на оптималне потребе краве, зависиће и успех производње.
Добром исхраном вршимо превенцију и одржавамо јединке перманентно у доброј кондицији.
Главни предуслов за успешну проиводњу је добар здравствени статус фарме и добро здравствено стање сваке јединке. Нема говора о било каквој производњи без здравих животиња и здравог запата.
Аутор визуала: МПШВ