Пољопривредни инспектори су у оквиру својих надлежности према плану надзора обавили контроле код субјеката који обављају делатност производње млинских производа. Спроведен је и мониторинг узорковањем 30 узорака брашна који су анализирани у акредитованим лабораторијама.
Анализа резултата спроведених контрола пољопривредне инспекције показује да је брашно које се производи у Републици Србији безбедно и квалитетно. Утврђене неправилности углавном се односе на декларисање производа, неуспостављен функционалан систем безбедности по принципима HACCP и неуспостављену следљивост, док у само једном случају услови хигијене у млину нису били у складу са прописаним.
Укупно је извршено 77 контрола и испитано 30 узорака брашна.
На основу извршених анализа констатује се да су сви узорци били у складу са безбедношћу („здравствено“ су били исправни). Само у једном случају узорак није одговаро прописаном квалитету – већи садржај пепела у односу на декларисани тип брашна. У 5 случајева декларација није одговарала пропису.
Код контролисаних произвођача млинских производа (млинова) утврђене су следеће неусаглашености:
- 4 субјекта немају успостављену следљивост;
- 1 субјекат има неусаглашеност по питању хигијене;
- 2 субјекта нису уписана у Централни регистар;
- 8 субјеката имају неусаглашености по питању декларисања;
- 4 субјекта немају доказ на безбедност производа
- 8 субјеката нема функционално успостављен систем безбедности по принципима HACCP.
Управне мере контрола и узорковање:
– Решење о забрани промета – 2 (стављено ван промета до отклањања недостатака 24.550 килограма);
– Решења којима је наложено отклањање неправилности – 16
– Захтев за покретање прекршајног поступка – 2