Пред божићне и новогодишње празнике ветеринарски инспектори врше појачан надзор и контролу хране животињског порекла у објектима за производњу и промет хране животињског порекла при чему се контроле спроводе почевш
и од улаза сировине која служи као полазна основа за израду контролисане хране, процеса производње, хигијене, услова складиштења до дистрибуције готовог производа.
Службене контроле објеката под надзором, планирају се и спроводе у циљу утврђивања поштовања општих и посебних услова хигијене хране у складу са важећим законским одредбама које се односе на провере микробиолошких критеријума на основу анализа у примени принципа самоконтроле и HACCP-a, поштовања начела добре хигијенске и добре дистрибутивне праксе свих субјеката у пословању са храном.
У свим објектима у малопродаји ( самоуслуге, продавнице деликатеса, угоститељски објекти ,рибарнице, пијаце ) ветеринарском инспектору се дају на увид документа којима се доказује порекло и следљивост за сву количину затечене хране животињског порекла намењене продаји. Уколико се не може доказати следљивост и порекло, ветеринарски инспектор налаже нешкодљиво уништавање исте као небезбедне за конзумирање односно исхрану људи.
Како би се избегао ризик по здравље људи и овом приликом апелујемо на потрошаче, да и поред сталних контрола и надзора које спроводи ветеринарска инспекција, обрате пажњу на следеће:
- Куповати храну искључиво у регистрованим или одобреним објектима за производњу и продају хране – самопослугама, хипермаркетима, специјализованим малопродајним објектима (месаре, рибарнице), или од локалних произвођача који су регистровани за производњу по традиционалним методама;
- На пијацама, куповати од регистрованих произвођача, где је јасно истакнут регистарски број газдинства и датум производње; храну животињског порекла која је изложена продаји на прописаним температурама (расхладне витрине);
- Обратити пажњу на хигијену лица која манипулишу храном, хигијену посуда и алата који се користе при руковању храном;
- Обратити пажњу на постојање декларације производа која треба да садржи најмање назив произвођача, контролни број објекта, датум клања/производње/замрзавања, рок употребе и температуру чувања хране;
- Поштовати упутства произвођача о начину припреме хране и начину конзумације; нарочитo обратити пажњу на рок трајања производа пре и после отварања или манипулације;
- Обратити пажњу на изглед, боју, мирис, евентуална оштећења, буђ или непријатни мириси);
- Не куповати унапред самлевено месо, већ захтевати да се месо самеље у присуству потрошача, сем ако није оригинално упаковано и декларисано;
- Сачувати фискалне рачуне;
- У случају уочених неправилности, обратити се надлежној инспекцији.
Управа за ветерину скреће пажњу на обавезу да се свињско месо животиње заклане на газдинству провери у ветеринарској станици или амбуланти на присуство ларви трихинеле.
Срећни празници!!!!!
Управа за ветерину
Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде