У склопу техничке помоћи, посебног Одељењa у оквиру Генералног директората за проширење Европске комисије, у периоду од 21.09. – 25.09.2015. године, одржана је TAIEX експертска мисија у циљу давања стручне помоћи и обуке пољопривредних инспектора по питању „Микробиолошких критеријума и контролних мера за јагодичасто воће“. Закључци ове експертске мисије су да је, анализирајући систем контроле, са посебним освртом на проблематику актуелног норовируса (Noroviruses) у малини која се користи на европским трпезама, усклађивање наших стандарда са стандардима ЕУ већ претежно извршено.
Све активности Министарства пољопривреде и заштите животне средине оцењене су као добре, а у појединим сегментима и изузетно добре – законски и подзаконски акти; централни регистар хладњача; приручник о контроли хладњача; транспарентност контролних листи; обуке инспектора; превентивно информативни приступ хладњачарима; успостављени системи безбедности у хладњачама; мере забране рада објектима који нису у складу са прописаним нормама; инсистиранје на следљивости; редовне контроле.
Норовирус је распрострањен као узрочник болести у свету и ЕУ, а један од путева преношења је замрзнуто јагодичасто воће.
Трагајући за бољим решењима по питању проблема присуства норовируса у малини, одржана TAIEX експертска мисија, је у први план изнела потребу за даљим инсистирањем на јачању свести о потреби појачане хигијене у примарној производњи (посебно код берача), на појачаној контроли воде која се користи у пољима за наводњавање, хигијену берача или за третирање средствима за заштиту биља, затим на појачаној едукацији пољопривредних произвођача, а у први план је стављена потреба за добро опремљеним и акредитованим лабораторијама које могу испитивати норовирус у малини.
Oсновне активности пољопривредне инспекције по овом питању, а које се односе на протекле две године, дате су у прилогу.