Saopštenja poljoprivredne inspekcije

Privremeno zabranjen rad u 13 objekata za proizvodnju pekarskih proizvoda

U okviru planiranog pojačanog nadzora u objektima za proizvodnju pekarskih proizvoda poljoprivredni inspektori su izvršili plansku akcijsku kontrolu proizvođača hleba na celoj teritoriji Republike Srbije. Kontrolisani su uslovi proizvodnje, higijena, sledljivost, sistemi bezbednosti, bezbednost i kvalitet hleba, deklarisanje, evidencione markice na brašnu i poštovanje oredbe o obaveznoj proizvodnji hleba  T-500.

Kao i prethodne godine, ova akcijska kontrola je planirana na osnovu formalno sprovedene analize rizika, postavljajući kao prioritet kontrole subjekte čiji objekti  po proceni spadaju u objekte sa većim procenjenim rizikom. I ovog puta su pekarski proizvodni pogoni koji imaju uspostavljene sisteme bezbednosti, potvrđene sisteme samokontrole i koji u kontinuitetu nemaju problem sa propisanim normama bili su u drugom planu.

 Izvršeno je 639 kontrola, iz kojih se može zaključiti sledeće;

  • 13 objekata su ocenjena kao neodgovarajuća po pitanju uslova proizvodnje i njima je privremeno zabranjen rad;
  • Procenat objekata sa konstatovanom bar jednom  nepravilošću iznosi i dalje visokih 45%.  
  • Najčešće nepravilnosti su se odnosile na: neuspostavljen funkcionalan sitem bezbednosti po principima HACCP, nezadovoljavajuću sledljivost sirovina i proizvoda i na upis u Centralni registar objekata;
  • Uzorkovano je 30 proizvoda u cilju provere bezbednosti i kavaliteta. Svi uzorci su ispitivani u akreditovanim laboratorijama i bili su zdravstveno ispravni. Ispitivani uzorci su bili ispravni i po pitanju valiteta osim kada je reč o deklaracijama  – 10 proizvoda nije bilo propisano deklarisano.
  • Kontrolom evidencionih markica koje moraju pratiti brašno utvrđeno je da se ova Uredba Vlade ne poštuje u 2 slučaja – ovo je kontrolisano u smislu borbe protiv sive ekonomije odnosno prometa brašna bez dokumentacije.

REZULTATI KONTROLA

  • Ukupno izvršeno 639 kontrola
  • 158 subjekata nema uspostavljenu sledljivost
  • 49 subkekata nema uslove higijene
  • 121 subjekata nije upisano u Centralni registar
  • 2 subjekata nema evidencione markice na brašnu
  • 10 subjekata nije postupilo po Uredbi o obaveznoj proizvodnji hleba „T-500“
  • 27 subjekata ne ispunjava minimalno tehničke uslove za proizvodnju – prostorije / Zakon o nadzoru nad prehrambenim proizvodima biljnog porekla
  • 114 subjekta nemaju dobru deklarisanost
  • 218 subjekata nema uspostavljen sistem bezbednosti po principima HACCP/ Zakon o bezbednosti hrane
  • 100 subjekata ima uspostavljen sistem bezbednosti po principima HACCP sa manjim neusaglašenostima

U svim slučajevima konstatovanih nepravilnosti preduzete su zakonom propisane mere

Mere:

 

Rešenja o privremenoj zabrani proizvodnje (13) – Neispunjavanje minimalno tehničkih uslova za proizvodnju – prostorije / Zakon o nadzoru nad prehrambenim proizvodima biljnog porekla

Rešenja kojima je naloženo otklanjanje nepravilnosti (347) –  postupanja u skladu sa Zakonom o bezbednosti hrane i Zakonom o nadzoru nad prehrambenim proizvodima biljnog porekla

Prekršajne prijave i zahtevi za privredni prestup su podnošeni zbog konstatovanih nepravilnosti / Zakon o nadzoru nad prehrambenim proizvodima biljnog porekla i Zakon o bezbednosti hrane:

  • broj zahteva za pokretanje prekršajnog postupka 55

–     broj prijava za privredne prestupe   9

Uporedni rezultati u odnosu na prethodne godine

GODINA Broj zabrana proizvodnje Nije uspostavljena sledljivost Nije upisan u Centralni registar Nije postupano po Uredbi o obaveznoj proizvodnji hleba „T-500“ Nema evidencione markice na brašnu Nema uspostavljen bezbednosti po principima    HACCP Broj mera kojima se nalaže otklnjanje nepravilnosti Broj prijava sudovima za prekršaje i privredni prestu Broj kontrola
2015 26 209 199 5 5 293 397 107 733
2016 24 178 209 12 6 234 353 61 655
2017 13 158 121 10 2 218 347 64 639

Kategorije

Veličina teksta
Kontrast