U okviru planiranog pojačanog nadzora u objektima za proizvodnju pekarskih proizvoda poljoprivredni inspektori su izvršili plansku akcijsku kontrolu proizvođača hleba na celoj teritoriji Republike Srbije. Kontrolisani su uslovi proizvodnje, higijena, sledljivost, sistemi bezbednosti, bezbednost i kvalitet hleba, deklarisanje, evidencione markice na brašnu i poštovanje oredbe o obaveznoj proizvodnji hleba T-500.
Kao i prethodne godine, ova akcijska kontrola je planirana na osnovu formalno sprovedene analize rizika, postavljajući kao prioritet kontrole subjekte čiji objekti po proceni spadaju u objekte sa većim procenjenim rizikom. I ovog puta su pekarski proizvodni pogoni koji imaju uspostavljene sisteme bezbednosti, potvrđene sisteme samokontrole i koji u kontinuitetu nemaju problem sa propisanim normama bili su u drugom planu.
Izvršeno je 639 kontrola, iz kojih se može zaključiti sledeće;
- 13 objekata su ocenjena kao neodgovarajuća po pitanju uslova proizvodnje i njima je privremeno zabranjen rad;
- Procenat objekata sa konstatovanom bar jednom nepravilošću iznosi i dalje visokih 45%.
- Najčešće nepravilnosti su se odnosile na: neuspostavljen funkcionalan sitem bezbednosti po principima HACCP, nezadovoljavajuću sledljivost sirovina i proizvoda i na upis u Centralni registar objekata;
- Uzorkovano je 30 proizvoda u cilju provere bezbednosti i kavaliteta. Svi uzorci su ispitivani u akreditovanim laboratorijama i bili su zdravstveno ispravni. Ispitivani uzorci su bili ispravni i po pitanju valiteta osim kada je reč o deklaracijama – 10 proizvoda nije bilo propisano deklarisano.
- Kontrolom evidencionih markica koje moraju pratiti brašno utvrđeno je da se ova Uredba Vlade ne poštuje u 2 slučaja – ovo je kontrolisano u smislu borbe protiv sive ekonomije odnosno prometa brašna bez dokumentacije.
REZULTATI KONTROLA
- Ukupno izvršeno 639 kontrola
- 158 subjekata nema uspostavljenu sledljivost
- 49 subkekata nema uslove higijene
- 121 subjekata nije upisano u Centralni registar
- 2 subjekata nema evidencione markice na brašnu
- 10 subjekata nije postupilo po Uredbi o obaveznoj proizvodnji hleba „T-500“
- 27 subjekata ne ispunjava minimalno tehničke uslove za proizvodnju – prostorije / Zakon o nadzoru nad prehrambenim proizvodima biljnog porekla
- 114 subjekta nemaju dobru deklarisanost
- 218 subjekata nema uspostavljen sistem bezbednosti po principima HACCP/ Zakon o bezbednosti hrane
- 100 subjekata ima uspostavljen sistem bezbednosti po principima HACCP sa manjim neusaglašenostima
U svim slučajevima konstatovanih nepravilnosti preduzete su zakonom propisane mere
Mere:
Rešenja o privremenoj zabrani proizvodnje (13) – Neispunjavanje minimalno tehničkih uslova za proizvodnju – prostorije / Zakon o nadzoru nad prehrambenim proizvodima biljnog porekla
Rešenja kojima je naloženo otklanjanje nepravilnosti (347) – postupanja u skladu sa Zakonom o bezbednosti hrane i Zakonom o nadzoru nad prehrambenim proizvodima biljnog porekla
Prekršajne prijave i zahtevi za privredni prestup su podnošeni zbog konstatovanih nepravilnosti / Zakon o nadzoru nad prehrambenim proizvodima biljnog porekla i Zakon o bezbednosti hrane:
- broj zahteva za pokretanje prekršajnog postupka 55
– broj prijava za privredne prestupe 9
Uporedni rezultati u odnosu na prethodne godine |
|||||||||
GODINA | Broj zabrana proizvodnje | Nije uspostavljena sledljivost | Nije upisan u Centralni registar | Nije postupano po Uredbi o obaveznoj proizvodnji hleba „T-500“ | Nema evidencione markice na brašnu | Nema uspostavljen bezbednosti po principima HACCP | Broj mera kojima se nalaže otklnjanje nepravilnosti | Broj prijava sudovima za prekršaje i privredni prestu | Broj kontrola |
2015 | 26 | 209 | 199 | 5 | 5 | 293 | 397 | 107 | 733 |
2016 | 24 | 178 | 209 | 12 | 6 | 234 | 353 | 61 | 655 |
2017 | 13 | 158 | 121 | 10 | 2 | 218 | 347 | 64 | 639 |