Poljoprivredni inspektori Odeljenja za bezbednost hrane biljnog i mešovitog porekla, kontrolu obrađivača duvana i proizvođača duvanskih proizvoda su u okviru svojih nadležnosti izvršili kontrole kod proizvođača ulja na celoj teritoriji Republike Srbije.
Kontrolisano je 17 proizvođača koji proizvode hladno presovano jestivo biljno ulje, sirovo biljno ulje i jestivo rafinisano biljno ulje.
- Svi subjekti imaju uspostavljene sisteme bezbednosti po principima HACCP, dobre proizvođačke i dobre higijenske prakse. U 4 slučaja su konstatovane prihvatljive neusaglašenosti i naložene su mere za otklanjanje istih;
- Svi objekti kontrolisanih subjekta su upisani u Centralni registar objekata subjekata koji se bave hranom;
- Svi subjekti ispunjavaju minimalno tehničke uslove za proizvodnju i imaju zaposleno stručno lice koje rukovodi proizvopdnjom;
- Svi subjekti imaju uspostavljenu sledljivost;
- Tri subjekta su u prethodnom vremenu prestala da se bave ovom proizvodnjom (jedan po rešenju ove inspekcije);
- U 4 slučaja su konstatovane nepravilnostu i deklarisanju proizvoda;
- Kod jednog subjekta je zabranjena upotreba vode u procesu proizvodnje i sanacije zbog potvrđene mikrobiološke kontaminacije;
Mere:
- Doneto je 6 Rešenja o otklanjanju nepravilnosti (naloženo je postupanja u skladu sa Zakonom o bezbednosti hrane – korekcije uspostavljenog sistema za osiguranje bezbednosti hrane – HACCP, i usaglašavanje teksta deklaracije sa propisanim zahtevima;
- Doneto je jedno Rešenje o zabrani korišćenja bunarske vode u procesu proizvodnje i sanitacije zbog prisustva patogenih bakterija;
- Podneta su 4 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka i jedna Prijava za privredni prestup.