У оквиру планираног појачаног надзора у објектима за производњу пекарских производа пољопривредни инспектори обавили су акцијску контролу произвођача хлеба на целој територији Републике Србије. Том приликом контролисани су услови производње, хигијена, следљивост, системи безбедности, безбедност и квалитет хлеба, декларисање, евиденционе маркице на брашну и поштовање одредбе о обавезној производњи хлеба Т-500.
Поменута акцијска контрола планирана је на основу формално спроведене анализе ризика, постављајући као приоритет контроле субјекта чији објекти по процени спадају у објекте са већим процењеним ризиком. Пекарски производни погони који имају успостављене системе безбедности, потврђене системе самоконтроле и који у континуитету немају проблем са прописаним нормама, овог пута били су у другом плану.
Пољопривредни инспектори обавили су 655 контрола, при чему су 24 објеката оцењена као неодговарајућа по питању услова производње и њима је привремено забрањен рад. Најчешће неправилности односиле су се на неуспостављен функционалан ситем безбедности по принципима HACCP, незадовољавајућу следљивост сировина и производа и на упис у Централни регистар објеката. У циљу борбе против сиве економије односно промета брашна без документације, приликом контроле евиденционих маркица које морају да прате брашно, утврђено је да се ова Уредба Владе не поштује у 6 случајева.
У свим случајевима констатованих неправилности предузете су законом прописане мере.
Будуће контроле пољопривредне инспекције биће усмерене на производне погоне (хигијена, системи безбедности, следљивост) и проверу декларација и исказаног састава производа.
Детаљан извештај пољопривредне инспекције, као и будуће планове можете погледати ОВДЕ.